İçeriğe geç

Women20 Almanya 2017 Tebliği

 26 Nisan 2017, Berlin, Almanya

Cinsiyet Eşitliğinin G20’nin Merkezine Koyulması

Bizler, 2017 Kadın20 (W20) ağının temsilcileri olarak, birbirlerine bağlı bir dünyada, aşağıda sayılan hedefler aracılığı olmaksızın, G20’nin kadınların ekonomik güçlenmesi taahüdü ile G20’nin kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme amacına ulaşılamayacağına ikna olmuş bulunmaktayız: (a) Tam mülkiyet hakları, yasal kapasite, kadın ve kız çocuklarının kendileri hakkındaki kararları kendilerinin verebilmesi ve şiddetten etkin biçimde korunmaları; (b) kadın ve kızların kaliteli teknik ve mesleki eğitim, e-beceriler ile yaşam boyu eğitime tam erişimlerinin sağlanmasına özel dikkat gösterilmesi; (c) üretken ve finansal kaynaklara kadınlar için eşit koşullarda tam erişimin sağlanması; (d) G20’nin İş Kalitesi Çerçevesi uygulamasına, istihdam piyasasına ve düzgün çalışma şartlarına kadın ve erkek için tam erişimin sağlanması; (e) eşit ve eşdeğer iş için eşit ücret ve sosyal güvencenin sağlanması; (f) GSMH’nın ölçümünde, kamu hizmetlerine ve altyapı yatırımlarına ayrılan provizyonlar dahil olmak üzere, ücretsiz aile işcilerinin çalışma ve bakım yükümlülüklerini adil şekilde içerir olarak yeniden dağılımının sağlanması; ve (g) karar mekanizmalarında kadınların erkeklerinki ile kıyaslanabilir hakkaniyetli temsili.

G20 politikaları cinsiyet-kör olma eğilimindedir, ancak sonuçları otomatik olarak cinsiyet-tarafsız değildir. Buna göre:

  1. W20, G20 üye ülkelerin sistematik olarak tüm gündemlerine, büyüme stratejilerine ve politika çerçevelerisine cinsiyet analizlerini ve cinsiyetçi bütçeyi entegre etmelerini talep eder. Kanıta dayalı politikaların oluşturulması ve gelişimin izlemesi ancak cinsiyete göre ayrıştırılmış veri toplamanın geliştirilmesi halinde oluşur. Aynı zamanda, hem G20’de hem de uluslararası alanda, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşılmasında kaydedilen ilerlemeyi değerlendirecek gerekli göstergeler üzerinde kabul sağlanması ve mutabakata varılması suretiyle uygulanması gerekmektedir.
  2. W20, G20’yi üye ülkelerin koymuş olduğu kadın ile erkek istihdamı arasındaki farkın 2025 yılına kadar %25 azalmasını sağlamak üzere, ulusal eylem planlarınına ve gelişmelerin izlenmesi için, OECD ve ILO’nun desteğini sağlamak suretiyle G20 ülkelerini 25 e 25 hedefine uygun olarak iyileşmeyi sağlamak üzere politikalar geliştirmeye davet eder. Bu amaca yönelik olarak, Kadının Stautüsü Komisyonu’nun 61 nci oturumunda üzerinde anlaşmaya varılmış olan tüm kararlara uyumlu hale getirilmesini ve ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kadınların Ekonomik Güçlendirilmesine İlişkin Üst Düzey Panelin tavsiyelerine tam anlamıyla uyulmasını öneriyoruz. Ayrıca, G20 ülkelerinin BM Kadının Ekonomik Güçlendirilmesi Prensipleri’nin ilke edinilmesi ve uygulanması için işverenlerini toplumsal cinsiyet eşitliği standartlarından sorumlu tutmak üzere aktif şekilde çalışmaları önemlidir. Cinsiyet farkını azaltma konusundaki ilerleme bugüne kadar yavaş oldu. G20 ülkelerinde 2012 ve 2015 yılları arasında kadınlar ve erkekler arasındaki katılım oranları arasındaki fark yılda 0,6 puan azaldı. Kısıtlamalar, stereotipler ve önyargıları ortadan kaldırmak odaklı teksif edilmiş bir gayret gösterilemedikçe, kadınların ülkelerin ulusal ekonomik büyümemesine katkı verecek potansiyellerini tam olarak hayata geçirilemeleri mümkün olmayacaktır.
  3. W20, G20’ye kadın girşimciliğinin ve kadın kooperatiflerinin kurulmasını, büyümesini, kapasitesinin geliştirilmesini, finansmana ve piyasalara eşit erişimlerinin sağlanmasını ve küresel değer zincirinde gereken adil pay alabilmelerini sağlayacak şekilde desteklenmesini tavsiye eder. Girişimcilik esnek büyüme ve yankı yaratan toplumlar için hayati önem taşımaktadır. Girişimciler istihdamı ve verimliliği arttırırken aynı zamanda da yüksek kaliteli yenilikler yaratırlar. Henüz yararlanılmamakta olan kadın girişimciliğinin büyük potansiyelinin ortaya çıkarılarak arttırılması G20’nin büyüme hedeflerini yakalamakta önemli katkı sağlayacaktır.
  4. W20, G20’yi genişlemekte olan dijital cinsiyet farkını süratle bir köprü oluşturmak suretiyle azaltmak üzere, STEM Kariyeri Geliştirmek için Kadın Girişimi (WINDS)’ den ilham almaya çağırır ve Uluslararası Telekominikasyon Sendikası ve GSM Birliği ile Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü tarafından oluşturulan EQUALS ile ortaklık kurmak suretiyle toplumsal cinsiyete eşit dijital dönüşüm sağlamak üzere kapsamlı 5 yıllık bir plan hazırlamaya davet eder. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) Birleşmiş Milletlerin Sürdülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için için öncü bir araç olduğu ve Dördüncü Sanayi Devrimindeki yenilikler alanını yakalamak için temel unsuru oluşturacağı belirlenmiştir. Aynı zamanda bunların toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların ekonomik ve sosyal güçlenmesini geliştirebilecek araçlar olduğu tespit edilmiştir. Ekonominin dijitalleşmesi sonucu ortaya çıkacak olan, kadınları orantısız olarak etkileyebileceği beklenen, muhtemel iş kayıplarına karşı durabilmek için kadınların ve genç kızların BİT’e ve teknik, mesleki beceri eğitimleri ile eğitimlerine (TMEE) erişimi için yapılacak olan yatrımların daha fazla arttılması gerekmektedir.
  5. W20, G20 Başkanlıklarını G20 pazarlık süreçlerine ve G20 Şerpa toplantılarına erişime davet eder. Bizler G20’nin 2012 yılında Los Cabos’ta mutabık kaldığı üzere “kadınların ekonomik ve sosyal olarak tam katılımı”nın sağlanması için gelişiminin hızlanması için öncü güç olmaya devam edeceğiz.

Kadınların tam potansiyeline ulaşması sadece sürdürülebilir ekonomik gelişimi teşvik etmekle değil, aynı zamanda da kaçınılmaz olarak çeşitlikçi, istikrarlı ve yankı yaratan toplumların, aktif ve kapsayıcı vatandaşlıkların ortaya çıkmasını ve böylelikle de toplumların refahının artmasını sağlayacaktır. G20 üye devletlerinin bu yolda önderlik etmek sorumluluğu vardır. Bu tebliğ ve eki olan uygulama planı, G20’nin cinsiyet eşitliği taahütlerini yerine getirmek üzere, oyunu değiştirecek tedbirler ve gelişimin izlenmesi için yön verici göstergeler ihtiva eden önceki W20 Tebliğleri üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, W20 Türkiye ve W20 Çin’e yaptıkları temel çalışmalar için minnetarız. Bu tebliğ ve uygulama planı 2017 G20 Zirvesine sunulacaktır. Bu nedenle, W20 ağı, 2017 yılındaki liderliği için Almanya’ya teşekkür eder ve bu dialoğun Arjantin’de devamı için kararlılığını beyan eder.