İçeriğe geç

IMF Murahhas Üyesi Kristalina Georgieva’nın 2020 W20 Zirvesi’ndeki konuşmasından notlarım

IMF Murahhas Üyesi Kristalina Georgieva W20 Konferansında W20 delegeleri ve dolayısıyla tüm kadınlar için çok cesaret verici sözler söyledi ve tüm ülkeleri kendi ülkelerinde kadınların yararlanabilecekleri programlar ve politikalar tasarlamak için IMF ile işbirliği yapmaya teşvik etti.

Kristalina Georgieva konuşmasına “Kız Kardeşlik güçlüdür!” diyerek başladı. “Hiçbir şey bunu W20’nin başarılarından daha iyi gösteremez. Kadınların dünya çapında siyasette ve iş dünyasında en üst seviyelere ulaşması için kadınlara kapılar açmaya çalışıyorsunuz” dedi ve Dr. Thoraya Obaid ve W20 Suudi Arabistan’ın çalışmaları hakkında takdirlerini iletti.

“Kadın eşitliği, salgın sırasında, özellikle de Covid 19 kadınlara orantısız bir şekilde zarar veriyorsa, arka koltuğa geçemez. Salgın sırasında kadınlar ön saflarda yer alıyor. W20’nin çevrimiçi çalışmasından bir alıntı bize nedenini gösteriyor diyerek “Tekstil fabrikasında çalışan bekar bir anne olarak, işteyken çocuğum için güvenli bir yer sağlamak için mücadele ettim” diyen Çin’deki bir kadın işçinin söylemine işaret etti. “Bu ifadeyi katmanlar halinde incelediğimizde, kadınların dünya çapında karşılaştığı zorlukları görüyoruz:

Birincisi, kadınlar riskli işlerde çalışıyor. Çalışan kadınların yaklaşık yüzde 41’inin uzaktan yapılamayacak bir işi var. Sağlık sektöründe çalışan kadınların çoğunun ise özellikle riskli işleri var.

İkincisi, kadınların daha çok ev ve aile işi var. Salgın öncesinde kadınlar günde yaklaşık 2,7 saat daha fazla ücretsiz ev işi yapıyordu. Ve şimdi bu rakam daha da yükseldi.

Üçüncüsü, özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadınların kayıt dışı çalışanlar olma olasılığı daha yüksek. Kayıt dışında kadınlar genellikle düşük maaş alıyor ve iş güvencesine sahip değiller.

Bu ayın başlarında yayınlanan IMF araştırması, salgın sırasında kadınların nasıl daha fazla zarar gördüğünü vurguluyor. Bu linkte detaylarını görebilirsiniz https://blogs.imf.org/2020/07/21/the-covid-19-gender-gap/

Bu sinir bozucu tablonun geleceğimiz olmasına gerek yok. Doğru politikalar bize yardımcı olabilir.

Faslı merhum Arap feminist yazar ve sosyolog Fatema Mernissi, “Mutlu bir kadın; hareket etme, yaratma, rekabet etme hakkı gibi her türlü hakkını kullanabilen ve aynı zamanda da bunu yaptığı için sevilen olandır” demişti.

İyi tasarlanmış hükümet politikaları ile daha fazla kadının bu hakları kazanmalarına yardımcı olabiliriz.

İzin politikalarının güçlendirilmesi ve bakım desteği sağlanması tüm ülkeler için çok önemlidir. Bunlar, salgın sırasında ve sonrasında doğumdan başlayıp çocukluğu da kapsamalıdır.

Çalışma saatlerini ve iş yerini daha esnek hale getirebiliriz. Şu anda 153’ten fazla ülkenin sağladığı doğrudan gelir desteği kritik öneme sahiptir. Küçük işletmelere ve serbest meslek sahiplerine verilen doğrudan gelir desteği de önemlidir. Ve bu destekler eşit olarak dağıtılmalıdır.

Pek çok ülke cinsiyete dayalı bütçeleme konusunda başarılı oldu. Kadın eşitliğini ilerletmek için tasarlanmış bütçe kararları verebilmek gerekiyor. Örneğin, Fas’ın kırsal su projesine yaptığı yatırım tam olarak bu oldu. Suyu getiren kadınlar ve kızlar olduğu için en çok onlar yararlandı. Politika, kız çocuklarının okula devamının yüzde 20 oranında artmasına yardımcı oldu.

IMF, üye ülkeleri bu tür politikalar izlerken desteklemek için, burada. Ayrıntılı bilgi, birleştirici analitik politika çalışmaları ile IMF, ülkelerin kendileri için buna benzer çözümler tasarlamalarına yardımcı olmak için çalışıyor. IMF kapasite artıran tasarım programları ile ülkelerin çözümlerini ülke programlarına dahil etmelerine yardımcı oluyor. 2016 yılından bu yana 113 ülkeye toplumsal cinsiyet bütçeleme konusunda eğitimler verdik. Ve tabidir ki IMF, sözünü ettiğim gibi programları talep eden ülkelere, yardım etmek için mali destek de sağlayabiliyor.”

Sizler gibi kadın liderlerle birlikte daha iyi bir dünya inşa edebileceğimizi biliyorum!”…

Kategori:Makaleler